fbpx

Jag tycker att det är viktigt att dra mitt strå till stacken för att ta vara på vår natur och vår planet. Ett exempel är att jag gör medvetna val när jag handlar mat för att spara på jordens resurser och minimera klimatpåverkan. Så här tänker jag:

–  Jag väljer ekologiskt så ofta jag kan. Det enda undantaget är när det är väldigt mycket dyrare.
–  Jag äter mycket vegetariskt och i princip endast krav-märkt kött och MSC-märkt fisk.
–  Jag slänger så lite mat som möjligt. Jag sparar alltid rester och gör nya rätter av dem.
–  Jag gör storkok. När jag ändå lagar en maträtt så ser jag till att dubbla den så det räcker till minst en måltid till.

Jag har förstått att en hel del tänker att det inte spelar någon roll vad lilla jag gör, men så är det inte. Om vi ska lyckas med att vända den skenande globala uppvärmningen så måste alla hjälpas åt! Vi här i Sverige har långt mycket bättre förutsättningar att göra en insats än många andra människor i andra länder så jag tycker verkligen att vi ska ta till vara på det och visa att vi är att lita på.

En annan sak som jag ofta hör i olika sammanhang är att det är så svårt att laga vegetarisk mat. Är det verkligen svårt? Jag tror mer att det handlar om att vi är ovana och inte tänker i vegetariska banor när vi funderar på vad vi ska laga för mat. I senaste numret av Mersmak, Coops medlemstidning finns en hel del tips på vegetariska rätter. Der finns också massor av bra böcker med inspiration till vegetarisk mat. Jag har tipsat om några av mina favoritböcker tidigare: Två bra böcker, en efter säsong, och en vegetarisk

Vem är med på att äta vegetarisk en extra gång i veckan?

Gula rapsfält Skåne

Blekinge skärgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *