fbpx

Som det växer i pallkragar och rabatter! Men tyvärr är det inte bara det jag vill ska växa, ogräset har verkligen lyckats breda ut sig under den varma och soliga starten på sommaren (eller egentligen slutet på våren). Men det finns även bra saker som växer som ogräs och en av dem är rabarber. I vår trädgård finns det dock bara en liten jordgubbsrabarber som vi skaffade förra året men den har tagit sig fint (tycker dock inte att det finns mycket jordgubbssmak att tala om). Grannarna däremot har rabarber som växt till sig sedan 1974 (när vårt och deras hus byggdes), ja du kan ju tänka dig hur enorm den är. Jag blev erbjuden fri tillgång av rabarber och tänkte att det var ju snällt, men sen funderade jag på vad jag skulle göra med de något grova stjälkarna. Rabarberpaj i all ära men det vill jag inte äta varje dag. Då kom jag på att jag sett att Månadens gröna hade just rabarber som råvara för maj och där fick jag massor av inspiration till andra saker att göra med rabarber än paj. Det är Annie på Vegokäk som initierat Månadens gröna, en vegetarisk matlagningsutmaning med syfte att sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Denna månad är det jordgubbar! Vilket är ditt bästa jordgubbsrecept?

Men först tillbaka till rabarbern. Jag började med att göra picklad rabarber. Vilken grej! Snabbt och enkelt, i alla fall om du har en mandolin att skiva rabarbern på, annars kan det ta lite längre tid. Men det är det värt, det är verkligen supergott!

Picklad rabarber
Blanda ihop pickels-lagen i en stor kastrull genom att värma på 1 del surt, 2 delar sött och 3 delar vatten. Jag använde vitvinsvinäger och vanligt vitt socker. Ta sedan ett gäng rabarberstjälkar och skiva dem tunt (helst på mandolin). När sockret löst sig i lagen, lägg i rabarbern och stäng av plattan. Såt på locket och tåt dra minst en halvtimme.
Häll sedan upp de picklade rabarberna i en rena glasburkar.

Halloumisallad

Tack Polichinelle för tipset! Jag gjorde en somrig sallad med halloumi och nektariner som blev extra god med krispig och sötsur rabarber. Sommarrullar är för övrigt en stor favorit som jag gjort i ett tidigare vego-initiativ. Nu har det initiativet övergått i Månadens gröna så mer vegoinspiration är på ingång framöver! Och just ja, picklad rabarber är super på pizza bianco!

Nästa rabarberrecept blev en rabarberchutney som jag hade med till en vegetarisk buffé på sommarfesten på storasysters förskola. Jag hittade ett recept som lovordades och gjorde en stor sats på 1,5 kg rabarber, så vi har så vi klarar oss ett tag… Så här i efterhand hade jag nog skippat curryn för att låta rabarbersmaken vara med tydlig men det är ju en smaksak. Men det är ändå en supergod sås till massor av rätter, speciellt de med en touch av Indien och Mellanöstern, som t.ex. bulgursallad, linsgryta mm.

Rabarberchutney

Nu är det alltså jordgubbar som är huvudspelare i juni. Jag har ett lite speciellt recept på gång som jag lärde mig under min tid som servitris i de schweiziska alperna. Det vill du inte missa! 🙂

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *