En av mina specialitéer (om jag får säga det själv) är att svänga ihop en god kall sås. Just denna är en favorit som passar till nästa allt! Och såhär på sommaren då det frodas färska kryddor på balkonger och i kryddträdgårdar så är det ju synd och skam att inte använda de kryddiga skatterna. Grunden i alla kalla såser jag gör är gräddfil, men inte vilken som helst för tro mig, det är skillnad på gräddfil och gräddfil. Och nej, jag är inte sponsrad. Den absolut godaste gräddfilen jag smakat (och som finns i vanliga mataffärer i alla fall här i Skåne) är den från Hjordnära. Nu vet jag inte hur väl spridd den är i övriga landet men finns inte den så prova en annan ekologisk sort.

När det gäller kryddningen av gräddfilen så kan du egentligen ta nästan vad som helst men det finns några knep.
1. Använd färska kryddor (örter, vitlök, chili, citron etc)
2. Hacka kryddorna fint, då kommer smakerna fram mer
2. Använd flingsalt (finns nu även med jod) eller dijonsenap för sälta
3. Avsluta med en skvätt kallpressade rapsolja eller olivolja

Var inte snål med kryddorna, förutom saltet då. Låt gärna såsen stå ett tag innan den ska serveras så den får gotta ihop sig lite. Sen är det bara att äta och njuta.

Gräddfilssås

Kall ört- och citronsås
3 gräddfil
1/2 citron scest + juice
1 dl hackade örter (timjan, salvia, basilika, oregano, persilja)
salt och svartpeppar
1 msk kallpressade raspolja

Blanda ihop allt i en skål. Klart!

Gräddfilssås

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *