fbpx

Lyssnade du på Radio P4 Malmöhus idag? Då kanske du hörde min ljuva stämma i radion när jag pratade om mat. Jag tycker att frågeunderlaget var intressant och på vissa frågor fick jag verkligen tänka till. Jag insåg till exempel att det är vad jag äter som är viktig för mig, och att jag äter, inte var och hur jag äter den.

Här kan du lyssna på ett sammandrag av intervjun. Jag fick fram det jag ville hyfsat bra. Eller vad säger du? Här är det underlag jag hade med mig inför intervjun. Vi kör detta som en matlista vet ja, så får även ni chansen att fundera på hur ni ser på mat!

Vad har du för förhållande till mat?
Mat är viktigt för mig. Men jag har ändå ett rätt avslappnat förhållande till mat. Mat måste vara gott, och helst rik på näring.

Hur har det blivit så?
Som barn var jag rätt knubbig och jag förstod redan i unga år att jag behövde tänka på vad jag äter. Det kan ju låta väldigt negativt men för mig var det bra att lära mig vilken mat som är bra för kroppen. Att jag växte upp mitt i lätta- och light-perioden var ju bara lite oturligt. Men intresset för bra mat väcktes och har utvecklats med åren.

Vad har påverkat/inspirerat dig i din inställning till mat?
Jag började laga mat tidigt eftersom jag bodde själv med min mamma. Det började med att baka klassiker som kladdkaka och scones.

Miljö och hållbarhet. Vi måste ta hand om vår planet och de som jobbar med att producera mat.

Hur ser du på hur vi i dagens samhälle ser på mat och dess betydelse i våra liv? 
För mycket fokus på det extrema och ”nyttig” mat som i ”kalorisnål” eller ”fri från kolhydrater”. Vi behöver energi. Nyttig mat för mig handlar om att den är näringsrik (fibrer, vitaminer, mineraler).

Vad signalerar du med din mat?
Enkelhet. Det är inte svårt att laga bra mat. Var kreativ. Använd din fantasi.
Medvetenhet. Jag bryr mig om vad jag äter, för min egen skull, för miljön och för de som producerar maten.
Balans. All mat måste inte vara nyttig, men det är bra om den största delen är det.

Vad betyder måltiden för dig?
Inte så mycket. Jag äter när jag är hungrig. Självklart fyller måltiden en funktion i familjelivet och som en paus på jobbet.

Vilken måltid på dagen/i veckan är viktigast för dig?
Alla. Om jag måste välja en så skulle det vara lunchen. Helst äter jag något var tredje timme (för att inte svimma).

När är maten helt ointressant/underordnad?
När jag är ledsen. Då blir den en form av självömkan. Jag vill inte äta även om jag känner att kroppen behöver det.

Mat och umgänge, hur hänger det ihop för dig?
Det är trevligt. Helst bjuder jag själv på maten, då vet jag att det blir något jag gillar. Men är jag bortbjuden så släpper jag på mina egna ideal och föreställningar om mat. Men visst är jag kräsen, jag äter inte vad som helst.

Vad inspirerars du av just nu/vilken råvara vill du lyfta fram?
Hösthallon. Så lätt att odla, och så goda precis som de är.

Nu ser jag fram emot att läsa om dina tankar om mat!

Flygande hälsningar /Nellie

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *