fbpx

När kan en börja springa efter en förlossning? Ja, det finns ju inget direkt entydigt svar på den frågan. Vissa säger att det ska gå 6 mån innan en ger sig ut i löpspåret, medan andra tycker man kan köra igång betydligt tidigare. Jag tror att det är väldigt individuellt, precis som det mesta andra med graviditet och förlossning. Det viktigaste är nog ändå att knipa. Jag vet att det är klyschigt värre, men ack så sant! Och börja gärna redan innan du tänker skaffa barn. För min del så hade jag både två okomplicerade graviditeter och förlossningar, vilket förmodligen har bidragit till att jag också har återhämtat mig rätt snabbt efter förlossningen. Det spelar säkert även roll vilken fysiskt status men befinner sig i när man blir gravid. Därmed inte sagt att ju starkare desto bättre. För mig tror jag att det vinnande konceptet var att jag hade en stabil hållning, vilket gjorde att jag kunde bära upp barnet och därmed undvek för stor svank som ofta leder till värk i ländryggen. Jag hade inte heller mycket till foglossning vilket gjorde att jag kunde vara aktiv i princip genom hela graviditeten.

När jag började träna efter lillasyster kom till världen? Jag körde igång med mammamage-appen så snart jag kom hem från BB och hade det som en daglig rutin ett bra tag (kommer inte riktigt ihåg hur länge). När lillasyster var typ 3 månader började jag på mamma-bebis-gympa på Gerdahallen. Det är kanske egentligen rätt tidigt, men för mig kändes det bra och jag tog det väldigt lugnt till en början. Faktum är att det gjorde undervärk för min onda nacke!

Ungefär i samma veva kom jag igång med löpningen, eller rättare sagt, gång varierat med löpning. Innan dess hade jag såklart gått oändligt många barnvagnspromenader. Ibland ställde jag vagnen och gick backintervaller för att få upp flåset ordentligt. Det funkade faktiskt riktigt bra att gå i backe också, man måste inte springa. I takt med att jag blev starkare i bäckenbotten och bålen så kunde jag också börja springa uppför.

Tyvärr är det nog så att det inte finns några universala regler. Det gäller nog helt enkelt att känna efter och vara uppmärksam på hur kroppen reagerar. Men om jag ska ge något tips så är det nog ändå att inte börja för tidigt och att inte gå ut får hårt. Lite lagom rörelse i lagom takt helt enkelt. Det finns massor av tid att träna på sen när kroppen är redo.

Flygande hälsningar /Nellie

2 svar

  1. Jättebra! Det är egentligen nu efter 11 månader som jag inte har ont i höfter längre så det är så olika hur lång tid det tar. Gillar slutklämmen allra bäst, lätt att glömma det, och börja jämföra sig. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *