fbpx

I våras kunde man läsa här om hur vi alltmer börjar ifrågasätta plastsamhället vi lever i,  vilka riskerna är med de kemikalier vi får i oss när vi använder plasten och hur plasten påverkar kretsloppet när den inte längre används.

Mikroplasten är den som orsakar största problem. Det är plast som brutits ned till små partiklar och flyter omkring överallt i våra hav där den äts av många djur vilket gör att dess hormonstörande och giftiga ämnen tar sig in i ekosystemet. Det finns uppgifter om att det flyter omkring 100–200 miljoner ton plast i olika former omkring i världens hav.

Men, vad ska vi då göra för att minska plasten i haven?

 1. Kasta ingen plast i naturen
 2. Undvik plastpåsar och använd istället medhavd tygpåse
 3. Återvinn all plast, även plastfolie, plastpåsar, fruknät etc.
Jag försöker även att undvika plastburkar och plastflaskor för att förvara mat och dryck. Vi har till exempel en uppsättning  Klean kanteen-flaskor till hela familjen. De finns att köpa här. Till smoothies använder jag oftast glasflaskor, även om det är lite mer otympligt att bära med sig. 

Det är verkligen tydligt att det är en trend med glasförvaring som alternativ till plast vad gäller t.ex. matlådor. Numera erbjuder ett flertal företag sådana produkter till ett rimligt pris, Granit, Lagerhaus och IKEA är exemplet på några.

Vad kan du göra för att bidra till att minska plastanvändningen (och därmed produktionen av plastprodukter)?

Flygande hälsningar /Nellie

3 svar

 1. Jag tänker oxå på det här med plastbantning och tänker att alla kan dra sitt strå till stacken.
  Och så känner jag mig näst intill äcklad över alla hamburgerkedjor som ger bort en liten meningslös plastleksak i barnens meal som inte bara ligger i ett hörn en timme efter att barnen kommit hem och retar föräldrarna. Utan dessutom förstör måltiden i sig för att intresset för leksaken är större än maten. Nu säger jag inte att de kedjorna har bra mat och så, men faktum är att väldigt många ändå köper sånt till sina barn.
  Bojkott på plastleksaker i Happy Meal och allt vad dom nu heter.
  Trevlig helg!

  Kram

 2. Hm, det här får jag fundera på…. Att undvika den där mikroplasten är ju svårt…..
  Nej, jag kastar absolut ingen plast i naturen. Och jag kan ju köpa sådana där stora bagar att ta med när man handlar, typ blå IKEA påsen, istället för att köpa påsar varje gång. Fast påsar behövs ju till slasken….

  Och jag som fryser in all mat i plastburkar. Köper inga nya utan brukar återanvända burkar man köper kvarg i till exempel. Får väl kanske börja köpa glasburkar. Men vad använder du att frysa in i?

  Kram!

 3. För säkert tre (om inte mer) år sedan så började jag avböja McDs leksaker. Ett happy meal utan leksak tack, av precis samma anledningar som du nämnde Titti. Mög var det! Och naturligtvis sa jag detta till personalen. I ngn förhoppning om att de skulle tänka om och BARA ha böcker…

  Barnen? De protesterade, fast väldigt lite. Jag förklarade varför jag inte ville köpa dem och det köptes. Jag la säkert till "annars kan ni ju betala själv"

  Ps Börjar bli fett trött på Blogspots dåliga kommentarsfunktion från mobil 🙁 Din sida funkar lite bättre än Tittis och Jennicas, men ändå 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *