fbpx

Det fattas fortfarande julpynt här hemma, inte en julpryl har kommit upp ännu. Så för att få lite julkänsla hemma i stugan satte jag igång att göra julgodis i kväll. Självklart alldeles för många sorter, och alldeles för sent. Nåja. Nu står i alla fall chokladdoppade fikonbollar, glöggbollar och saffransfudge på kylning. I morgon blir det provsmakning. Tills dess tänkte jag dela med mig av ett glöggrecept som jag gjorde förra veckan. Jag har hittills inte hittat någon alkoholfri glögg som inte är supersöt och därför tänkte jag prova att göra egen. Helt alkoholfri är den inte för jag spetsade med lite cognac, mest för smakens skull.

 Glögg
1,5 flaskor alkoholfritt rött vin 
1 msk cognac
1 dl råsocker
2 dl torkad frukt (russin, dadlar, tranbär, fikon, katrinplommon)
1-2 dl mandlar
2 kanelstänger
1 pomeransskal
10 kardemummakärnor
Bit torkad ingefära
Värm på vinet, sockret och cognacen (det ska inte koka) och rör tills sockret har löst sig.
Häll i frukten och mandlarna och låt stå över natten.
Sila av och häll på en glasflaska.
Eftersom frukten suger upp mycket av vätskan så blir det bara en flaska färdig glögg.

Det går så klart att göra samma recept med vanligt rödvin om man vill det. Spara gärna frukten och mandlarna (skala mandlarna och var noga med att rensa bort kardemummakärnorna). Det kan användas till att göra goda glöggbollar.

Flygande hälsningar /Nellie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *