fbpx

Denna dag har till största del spenderats i köket. Ett tag så hade jag tre olika saker igång samtidigt och lill-tjejen ville så klart vara med på ett hörn så hon gick och hämtade en pall och ställde sig vid vasken och ”diskade”. Jag tycker det är mysigt att stöka i köket, som en riktig husmor. Jag gillar att ta vara på råvarorna och vill helst inte att något ska gå till spillo. I dag har jag till exempel räddat de sista äpplena från att ruttna och gjort en ny sats äppelmos. Under hösten och vintern tycker jag att det är gott med varm frukost så då byter jag ut fil och müsli mot gröt, oftast på havregryn, och då är det perfekt med en klick äppelmos på toppen. Maken har istället smör och lingonsylt för det har man tydligen i Småland (där han är uppväxt).

Men innan jag intog köket så var jag på S:t Hans backar i Lund och körde ett pass yogainspirerad rörlighet med Coach K Runners. Det fullkomligt ÖSREGNADE hela tiden och termometern visade 4 grader. Det var såklart plaskblött i gräset så att ligga ner var det inte tal och vi var tvungna att lägga in ett par pulshöjande omgångar med jogg och krabbgång i backe för att inte bli att för kalla. Men kalla blev vi till sist ändå så efter 45 min tyckte vi att det räckte. Genomblöta joggade jag och Suz mot bilen och satte värmen på max. När jag kom hem blev det raka vägen in i en varm dusch. Jag passade på att ta hand om mina småtorra fötter som fått sig ett naturligt fotbad. Fila och smörja och på men tjocka strumpor. Så skönt!

Till kvällsmat blev det sen långkokt högrev med en massa örter. Jo, det går fortfarande att skörda örter i trädgården. Persiljan och oreganon har växt som ogräs den senaste månaden. Det hade inte räknat med, att kunna skörda örter i mitten på november. Jag tycker det är gott att göra klassiska husmansrätter ibland, det är sådan ordentlig mat. Oftast lägger jag till lite extra grönsaker för att få en bättre måltidssammansättning. Idag blev det broccoli som åkte ner i grytan ett par minuter innan det var dags att äta.

Inlagda polkabetor. Det var dock mest gula och inte särskilt polkarandiga.
Lite vin till mig och maken och resten i grytan. Ja, det är rosé, det funkade bra det med.
Det blev en riktigt god gryta
Så här kan det se ut när matmor Nellie drar fram i köket…

Flygande hälsningar /Nellie

Ett svar

  1. Nom nom och så härligt med matinspiration!!!

    Här håller jag på att förbereda för kvällens mat. Sallade med rödbetor, sparris och rostbiff. Dessuom har jag projekt "mango chutney" som ska klaras av under dagen. Den ska dock Rhemie få göra med min hjälp. Jag älskar att "jag" nu har tid att göra allt från scratch. Vår hjälp gör det möjligt för oss att baka allt bröd själva, göra egna dressingar, chutneys, barnmat… allt från grunden. I like!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *