fbpx

I ärlighetens namn har jag inte så bra koll på varför vi firar påsk. Jag vet att det i stora drag handlar om Jesus uppståndelse, det är allt. En del av mig känner att jag borde ha lite mer intresse för religion och historia, det är ju ändå en form av arv från tidigare levande människor. Den andra delen av mig somnar bara jag tänker på det.

Påsken ja, jag har gjort lite enkel research för att kunna ge er en snabbversion om varför vi firar påsk, om ifall att det skulle finnas fler som jag som inte heller riktigt vet varför vi gör det…

Skärtorsdagen
Vi firar minnet av Jesus sista måltid med gänget (lärjungarna) och man kommer på att det skulle vara gott med lite vin till maten (nattvarden instiftas). Jesus grips senare på kvällen av Romarna eftersom Judas tjallat för dem (varför vet jag inte).

Långfredagen
Pontius Pilatus förhör Jesus och bestämmer sig för att han ska dö (han ljuger ju faktiskt om att han är judarnas kung). Han korsfästs senare samma dag (på den tiden var det minsann snabba puckar).

Påskafton
Jesus är fortfarande död.

Påskdagen
Efter tre dagars hos Sankte Per vill Jesus inte vara med längre så han tar sig tillbaka till grottan där han begravts, rullar bort stenen framför graven och försvinner. Detta är vändpunkten och ett bevis på att allt kan hända!

Annadag påsk
Jesus förklär sig och smyger sig på sina kompisar (lärjungarna) men de i förstår inte förrän på kvällen vem ”främlingen” är. Nu blir det fest (antar jag)!

Oj, nu får jag lite dåligt samvete för att vi bara sitter och käkar mat och godis hela denna helg och samtidigt undrar jag hur påskkärringar, kycklingar, påskharen och påskägg kommer in i bilden. Ja ja, tiderna förändras ju (och det är väl tur det)!

För mig är påsken ett tecken på att det är vår, även om det inte stämmer detta år. Jag frossar i vårblommor och har till och med pyntat med påskris (och satt fjädrar i det), jag som annars brukar undvika alla typer av påskpynt.

Ljusgröna knoppar, ja tack!

Pyttor, så söta.

Tulpaner, tulpaner, tulpaner…
Hoppas ni har en skön ledig fredag!
Flygande hälsningar /Nellie

10 svar

 1. Åh vad bra att jag fick en sån bra återberättelse på vad som gäller. Jag försökte förklara för barnen vid lunch idag varför man firar påsk. Och I han hade minsann koll. Fast det där med att snabba puckar glömde jag säga…. hihi!

  Ha en underbar påsk!
  Kram

 2. Haha, tack för upplysningen, hade inte så bra koll jag heller :).

  Och tack för tipset gällande snowboardåkningen, de ska jag fösröska komma ihåg och testa nästa säsong, för då ska jag minsann testa en gågn till :). Grabben fixade det jättebra och åkte till och med i svarta beckar, fast då plogade han mest sa han.

  Ha en riktigt bra fortsättning på påskhelgen! Kram Jennifer

 3. Det där med kopplingen till bibeln hade jag koll på. Men var påskriset, kärringarna, äggen hör hemma har jag ingen aning om!

 4. Ha ha va bra! Detta satt vi och diskutera seeent i natt… Som om man inte har viktigare saker att diskutera med sina vänner liksom 😀 . Men tack nu vet jag i alla fall svaret!
  Glad Påsk på dig!

 5. Så bra med information om vad påsken egentligen handlar om! Nu för tiden kretsar det mest runt mat och godis 😉
  Ha det fint resten av påskhelgen, kram Suss

 6. Hahaha! Tack för redogörelsen….var också lite "lost" när det gäller varför vi äter en massa mat, ägg och godis! Inte för att jag heller förstår hur Jesus och kycklingar hänger ihop! 🙂
  Men TACK för att jag fick ett gott skratt i soffan, det behövde jag efter att ha lämnat mina älsklingar för en vecka!
  KRAM!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *