fbpx

Coop har just nu en kampanj med knasiga grönsaker för att belysa det stora matsvinnet. På deras kampanjsite finns det massor av tips och råd på hur var och en kan bidra till att minska svinnet. Jag tycker att det är en helt brilliant kampanj för om det är något vi kan göra för miljön som samtidigt gynnar vår egen plånbok så borde det vara självklart att göra det. Eller? Många säger t.ex. att det är för dyrt att handla ekologiskt och ibland är jag benägen att hålla med, men bara om en ser det från ett kortsiktigt perspektiv. På lång sikt tror jag att vi kommer tjäna på det. Att hantera ta konsekvenserna av vår billiga besprutade mat lär nog inte bli billig framöver. Det finns även en annan aspekt med handlar lite dyrare frukt och grönsaker, för då kanske vi är mer måna om att ta hand om dem och låter låta dem inte ligga och ruttna. Då blir det kanske till och med biligare på totalen?

Tycker du att du har koll på det här med matsvinnet hemma? Gör Livsmedelsverkets test här och se hur väl det stammer?

Ta även en kik på listan med 10 enkla tips för att minska matsvinnet hemma för att se vad du kan göra för att slänga mindre mat. Där tar de även upp skillnaden mellan Bäst fore datum och Sista förbrukningsdag. Speciellt när det gäller Bäste fore-datum så gäller det verkligen att se, lukta och smaka innan en kastar. Vi måste våga lita på vår egen förmåga att avgöra om maten är ätlig eller inte istället för att sitta i knäet på livsmedeltillverkarna som tjänar massor på att vi slänger och köper nytt, fast vi inte hade behövt det.

Flygande hälsningar /Nellie

2 svar

  1. Å vi slänger nästan inget skulle jag våga säga. Philadelphia ost är det som oftast ryker för vi hinner inte äta upp ett paket innan det blir gammalt. Jag brukar frysa smårester för pålägg till t.ex. pizza eller för grytor eller wok. Typ om man har 1 champinjon över 😉 Haha! Har du något bra spartips? 🙂

  2. Vad bra! Philadelphiaost är klurigt, det köper vi faktiskt inte längre för att vi alltid fick slänga halva paketet. Spartips? Det har jag nog några, det lägger jag till min bloggplan. 🙂 Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *