fbpx

Vad kan en laga för något gott med en massa tomater som är lite halvtrötta? Jo, tomatsås i ugn. Det blir lite som en tomatpuré, eller en mycket koncentrerad tomatsås. Att rosta tomater är ett jättebra sätt att få fram en riktigt mustig smak och att minska syrligheten.

Rostad tomatsås
2 kilo tomater
1/2 dl olivolja
4 stora vitlöksklyftor
2 tsk salt
Några olika örtkvistar
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk råsocker/muscovadosocker
Dela tomaterna i bitar och lägg på en ugnsplåt.
Skiva vitlökarna tunt och fördela på plåten tillsammans med resterande ingredienser.
Baka tomaterna i ugnen i 175 grader ca 1 timme.
(tomaterna ska bli lite karamelliserade och bruna i kanterna)
Låt svalna något, dock inte så det blir kallt, och mixa sedan till en sålt sås.

Såsen kan ätas som den är som en tomatsås eller användas som en tomatpuré i olika maträtter, till exempel en pastasås eller en soppa. Ikväll förbereder vi en linssoppa inför imorgon då vi får gäster på besök till kvällsmaten. Just soppa är himla bra att göra dagen innan om en har lite brådis mellan jobb och gäster. Den brukar dessutom bli ännu godare när den har fått stå och gotta till sig under natten. Med ett gott bröd till så blir det en riktigt god, dock enkel bjudrätt. Men, det behöver ju inte vara så avancerat, eller hur?

Flygande hälsningar /Nellie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *