fbpx

När jag pratar med vänner och bekanta om mat och hur man ”ska” äta så brukar jag säga att det börjar i mataffären med vad du stoppar i din kundvagn. Om en person till exempel vill undvika att äta godis och har svårt att stå emot när suget sätter in, köp inte hem godis! Så enkelt är det faktiskt. Genom att köpa hem den mat en vill äta så ökar ju chansen att det blir just så. Sara listade nyligen de 5 saker som alltid står på hennes inköpslista och jag konstaterar att vi har en hel del saker gemensamt på våra inköpslistor. Bra basvaror som kan användas till mycket och som gör att enkelt att få i sig god och nyttig mat utan allt för stor ansträngning. Jag kunde såklart inte hålla mig till 5 saker så här kommer min lista:

Grönsaker – eko så klart
broccoli, morötter, tomat och gröna blad i påse finns alltid med
med dessa saker i kylen kan en göra massor av maträtter lite nyttigare

Avokado – eko beroende på priset
kan ätas till mellanmål, för att göra guacamole, i smoothies mm

Frukt – mest eko (i alla fall bananer och vindruvor)
banan, äpple åker alltid ner
oftast även apelsin och kiwi

Citroner – eko när det finns
citron är en allmänt bra smaksättare
jag gör citronvatten på morgonen
har det i dressingar istället för vinäger
tar en skvätt på avokadomellanmålet

Mjölk – alltid eko
Hjordnäras standardmjölk är favorit
den används främst till morgonlatten
Ägg – inget annat än eko här
oftast två stycken 12-pack

Frysta bär
blåbär och hallon är standard
ibland åker mango ner också
piffar till yoghurtmellanmålen och chiapuddingen
används frekvent i smoothies eller som efterrätt mm
Anledningen till att jag nämner ekologisk är inte alls för att verka ”duktig”, utan för att jag tycker att det är viktigt att värna om vår miljö, och vår hälsa. Ju fler som köper ekologiskt, desto fler och större ekologiska odlingar får vi (som gynnar vår hälsa och miljö) och desto bättre pris blir det på de ekologiska produkterna. Detta i sin tur resulterar troligtvis i att ännu fler köper eko…..och så har vi en positiv spiral. Nu är jag nyfiken på vilka standardssaker som står på din inköpslista?

Jag skickar även bollen vidare till Ewa (mot bättre hälsa), Jennica (Jennicas rosa liv), Emma (emmacarlsson.se) och Pernille (persilja springer)

Flygande hälsningar /Nellie

2 svar

  1. Men detta har jag ju helt missat att svara på! 🙂

    I min kundvagn finns alltid: mjölk, naturell lättyoggi, kesella, frusna bär, grönsaker och ägg. Detta har en strykande åtgång!

    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *