fbpx

Häromdagen pratade jag om kärnvärden och jag tänkte nu utveckla varför jag har valt de ord jag har. Detta är vad jag känner just nu och det kan säkert komma att utvecklas med tiden. Inget är ju som bekant bestående och jag gillar förändring.

Happy
Vänlighet, omtanke och ärlighet gör mig glad. Både när jag visar det mot andra människor och när jag möts av det själv. Jag kan bli barnsligt förtjust när jag får genuint bra service i en butik eller när någon gör det lilla extra för min skull och jag känner samma lycka då jag tar chansen att göra detsamma för någon annan. Jag blir glad av att omge mig med människor som är öppna och ödmjuka och som vågar utmana. Jag blir också glad av att göra saker med mening, som gör att vår värld blir lite bättre, även om det bara är i det lilla. Jag tänker att många bäckar små… och en måste ju börja någon stans. Därför väljer jag t.ex. ekologiskt och är noga med att sopsortera. Och så stänger jag av vattnet när jag borstar tänderna och när jag schamponerar håret. Små saker som betyder mycket i längden.

Healthy
Att vara hälsosam är så mycket mer än mat och träning. Det har jag lärt mig nu, och det var verkligen på tiden. I mina unga år var jag rätt knubbig och under hela min uppväxt pratades det mycket om min vikt. I all välmening, det förstår jag med då var det mindre roligt. Jag kände mig bedömd av siffran på vågen och jag hade länge svårt att förstå att vikten inte är ett mått på hur smal, snygg eller vältränad jag är. Jag skulle kunna skriva mycket mer om detta men det får bli en annan gång.

Jag är hälsosam när jag ger min kropp bra näring utan att ha dåligt samvete för de mindre näringsrika val jag gör emellanåt. Balans, uttjatat ord i sammanhanget med fortfarande sant.

Jag är hälsosam när jag aktiverar min kropp och låter den röra på sig och utmanas, och ser till att den får vila och återhämtning när den behöver det. Här kommer en av mina största utmaningar in, sömnen. Jag har så svårt att komma i säng på kvällen, det finns ju så mycket kul att göra!

Jag är hälsosam när jag står upp för mig själv och känner att jag är bra som jag är, oavsett vad andra tycker. Detta låter lätt men är ofta svårt. Här kommer vi in på nästa ord, ärlighet.

Honest
För mig är det viktigt att vara sann mot mig själv och mot andra. Det betyder att jag är noga med vad jag tackar ja till (och därmed även nej till) och att jag säger vad jag tycker, även då det känns svårt och obekvämt. Tidigare i livet kunde jag dra till med en vit lögn när jag inte riktigt vågade stå för något jag gjort eller vad jag tyckte eller kände för jag var rädd för att inte passa in. Nu vågar jag stå för den jag är och för att jag inte alltid tycker som ”alla andra” och jag vet att mina vänner uppskattar mig just för att jag är ärlig och vågar utmana dem när det är läge för det. Jag hade även en ovana att överdriva mina berättelser något för att verkar mer spännande men det beteendet har jag vant mig av med och jag har insett att jag är tillräckligt intressant precis som jag är. För mig är ärlighet grunden till ett lyckligt och hälsosamt liv.

Flygande hälsningar /Nellie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *