fbpx

Vi har en middagsklubb med några vänner och varje gång vi ses för att laga mat så har vi ett speciellt tema. Denna gången är det Mellanöstern och det är vår tur att fixa dessert. Min spontana tanke var att göra Baklava men jag tycker egentligen att det är lite för sött och så glömde maken köpa filodeg när han var och handlade, så det fick bli till att hitta en plan B. Efter lite googlande så hittade jag en mannagrynskaka, även kallad Basbousa. Det är en Egyptsik kaka från början men den är numera även vanlig i hela Mellanöstern. Perfekt!

Basbousa
ca 20 bitar
7 dl mannagryn
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
0,5 dl flytande smör
1 ¼ dl kokosflingor
1 ¼ dl finhackad mandel
3½ dl naturell yoghurt
ev. 1-2 tsk kardemumma
ev. 1-2 msk agavesirap

Blanda mannagryn, socker och bakpulver i en skål.  Rör ner smöret i mannagrynsblandningen så det blir till en smulig massa. Tillsätt kokosflingor, finhackad mandel samt yoghurt och rör ihop till en deg. Fördela degen jämnt i en smord bakform, gärna fyrkantig eller rektangulär. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 – 200 grader i cirka 40 minuter, eller tills den fått fin färg.
Ta ut kakan ur ugnen och strö över kardemumma, antingen mald eller gör som jag, kör hela kardemummakärnor i en pepparkvarn. Doften av den nymalda kardemumman är underbar! Ringla även över lite agavesirap som pricken över i:et.

Basbousakakan har tydligen en turkisk släkting som heter Revani. Hade jag sett det tidigare så hade jag nog valt den istället. Revani innehåller även ägg och verkar vara en något saftigare kaka. Min kaka blev nämligen aningen torr, vilket i och för sig delvis beror på att jag glömde bort den i ugnen så den blev lite överbakad. Men efter att ha skurit bort kanterna och ringlat över lite agave så ska den nog gå att äta. Tanken är dessutom att servera den tillsammans med en apelsin- och granatäppelsallad samt honingsyogurt och pistagenötter, så det gör nog inte så mycket att den är lite torr.

Flygande hälsningar /Nellie

Ett svar

 1. Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *