fbpx

Sedan jag drog igång min Detox light så har jag funderat ännu mer på det här med gluten. Jag bestämde mig ju för att utesluta gluten och laktos (komjölk) under två veckor för att se vad som hände med kroppen och att ge den möjlighet att rena sig själv mer effektivt. Resultatet hittills är att jag inte har märkt någon påtaglig skillnad och jag har även en känsla av att det är något som saknas. Det kan självklart vara en process som tar tid och om jag hade fortsatt längre så hade kroppen kanske vant sig men jag ser inte riktigt vitsen med det. Jag har dock läst att just gluten kan vara en bidragande orsak till eksem och hudbesvär så av den anledningen skulle jag vilja fortsätt med glutenfri kost för att se om det kan hjälpa mig bli av med mina hudutslag.

Det visade sig också nyligen att jag inte hade gjort tillräcklig med research och hade missat ett par fakta om gluten. Jag trodde nämligen i min enfald att det räckte med att undvika vete men nu har jag förstått att även råg och korn innehåller gluten. Jag som ätit gröt på havre och råg under hela Detox-perioden, och därmed fått i mig gluten varje morgon, om än i rätt liten dos. Bra där Nellie!

Jag har också förstått att om man inte är intolerant så ska man inte ta bort gluten i kosten, i alla fall inte i några längre perioder. Genom att helt utesluta något i kosten så finns det en risk för bristsjukdomar och det är i så fall viktigt att veta vad man ska ersätta det man utesluter med.

Om du vill veta lite mer om gluten så lyssna på detta pod-avsnitt om just gluten från Sveriges radio och programmet Kropp & Själ.

Flygande hälsningar /Nellie

Ett svar

  1. Åh hoppas att du inte är känslig mot gluten – kunde jag skulle jag vräka i mig! Bröd o allt annat härligt. Livet är lite för kortoch blir rätt trist när man skippar gluten o missar massa smaksensationer.<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *