fbpx

Med anledning av mitt frukostinlägg tidigare kommer här mer info om det fantastiska citronvattnet. Att dricka citronvatten är nog mitt absolut bästa tips för att ge kroppen en bra start på dagen. Det är typiskt ayurveda-trix och det är bra för i princip ALLA människor (möjligtvis inte om man råkar vara allergisk mot citron). Jag har varit på ayurevedakonsultation hos Wivi-Anne på Lev väl i Helsingborg. Det är verkligen en investering i sig själv, lite hokus pokus kan man tycka men definitivt värt att ge det en chans. Jag har dock inte varit så flitig med att följa alla råd (örtte, långkokt vatten, frön efter maten mm) utan jag tar ett steg i taget, det funkar det med tycker jag.

Nu tappade jag tråden, citronvattnet ja. Antingen kan man bara pressa i citron i ett glas ljummet vatten (det är snällare mot magen än iskallt vatten). Helst ska det vara kallt vatten som har kokat och sen svalnat, för att undvika tungmetaller och annat krafs. Eller kan man göra citronvatten deluxe, d.v.s. en variant med ingefära och honung, både för att det är gott men också för att jag hoppas att det håller förkylningar borta. Ok, så här gör man:

1. Skär ett par skivor färsk ingefära (med skal och allt), gärna ekologisk
2. Häll på kokande vatten
(detta gör jag ibland redan på kvällen så ingefäran kan dra extra länge)
3. Låt ingefäran dra och medan vattnet svalnar (häll ev. på lite kallt vatten för att få ner temperaturen snabbare)
4. När vattnentemperaturen kommit ner till 40 grader, häll på ca 2 tsk pressad citron (riktig citron, inte fusk som man köper på flaska) och 1 tsk bra honung (ej flytande och helst ej upphettad). Jag lyxar till det med Renée Voltaires honung, det tycker jag att jag är värd. 🙂
OBS! Om du har i honung är det viktigt att vattnet inte är för varmt, ej över 40 grader, då förlorar honungen sin bakteriehämmande effekt, över 70 grader är den helt borta.

Jag brukar pressa en (ekologisk) citron, sila saften genom finmaskig sil och hälla på en liten glasflaska som jag hittat på loppis. Den förvarar jag i kylen. En citron brukar räcka mellan en och två veckor (om jag inte snyltar lite när jag gör salladsdressing). Prova vet ja! Jag kan helt ärligt inte riktigt säga vad jag upplever för skillnad sedan jag började med att dricka citroningefäraochhonungsvatten på morgonen (3 månader sedan snart) men det känns bra på något sätt, uppfriskande och fräscht.

Förresten, en sak till, anledningen till att det är bra att dricka just citronvatten är att vi människor är försurade precis som miljön vi lever i. Det är rätt logiskt om man tänker efter, vi äter ju maten som växer i den försurade jorden. Citron är basiskt (trots sin sura smak) och hjälper alltså kroppen att bli mindre försurad vilket t.ex. innebär bättre förmåga att ta upp syre. På hälsosidorna och ecobase kan ni läsa mer om syra-bas-balansen i kroppen.

Jo då, nu börjar det lika något här på bloggen, med hälsoinriktningen menar jag. 🙂 Hoppas ni hänger med på vad jag menar med mitt syra-bas mambo jambo.

 

Nästa hälsotips blir raw food-kakor (bollar och/eller brownies). Men först ska vi testa citronvattnen deluxe eller hur?!?

Flygande hälsningar /Nellie

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *