fbpx

Månadens gröna, den vegetariska matlagningsutmanaren med syfte att sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning, har i mars temat MORÖTTER. Här hemma är just morötter stapelvara och används till allt möjligt som t.ex. att fylla ut en tomatsås, råa strimlor i en sallad eller ugnsbakade med potatisklyftor. I mitt bidrag till Månadens gröna har dock morötterna fått ta huvudrollen i en delikat morotspaj. Har du också ett smarrigt morotsrecept som du vill dela med dig av så lämnar du det inne hos Polichinelle senast idag den 25 mars.

Morotspaj

Morotspaj
Denna paj är god, matig och busenkel att göra.

Pajdeg
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl fint riven (smakrik) ost
2-3 msk kallt vatten

Mixa ihop smör, vetemjöl och riven ost.
Tillsätt vattnet och mixa tills det blir en deg.
Täck en pajform med degen och ställ i frysen i 10 min.
Picka med en gaffel och förgrädda pajskalet 10 min i 200°C

Fyllning
1-2 gula lökar
6 morötter
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk pressad citron
4 ägg
1 dl crème fraîche
1 dl havregrädde
1/2 dl riven (smakrik) ost

Hacka löken och stek den lätt tillsammans med timjan på svag värme.
Tvätta och riv morötterna grovt och fräs i ca 10 min.
Vispa ihop ägg, crème fraîche och havregrädde.
Tillsätt salt och peppar.
Blanda ihop lök- och morotsblandningen och häll över den i pajskalet.
Häll på äggstanningen och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *