fbpx

Hoppas ni har haft en riktigt härlig julhelg. Jag är imponerad över alla julkryddade bidrag till Månadens gröna, trots en månad där mycket annat står i fokus. Stort TACK alla ni som varit med och inspirerat med massa olika recept med juliga smaker. Saffran verkar vara den mest populära julkryddan, och jag håller med, det är någon magiskt över saffran. Här kommer en kavalkad av alla härliga recept till Månadens Gröna i december, med tema julkryddor:

Annelie som är en av våra månadsvärdar kan verkligen det där med att skapa en känsla med sina bilder och jag blir så sugen på att göra allt hon fotograferar. Här bjuder hon på ett teffbröd med julens kryddor. Vackert eller hur?!

annelie_julbrod7

Linnéa bjöd på detta genialiska recept på saffranspiroger med grönkål och valnötter (jag tänker bästa utflyktsmaten) och Sandra gjorde en härlig saffransrisotto med champinjoner och haricots verts. Mums!

pirog_risotto

Som sagt, saffran var en populär julkrydda. Pia gjorde veganska lussekatter och Milla en crème brûlée med saffran och passionsfrukt.

saffran_lussebullar_cremebrulee

När vi ändå är inne på saffran så var det även det som lockade månadsvärdarna Annie och Lovisa. En matig saffranssallad bjöd Annie på Lovisa svängde ihop en krämig saffranspasta. Nu blev jag hungrig!

saffran_sallad_pastasas

För att runda av saffransbidragen så har Tina, även hon en av våra månadsvärdar, gjort en kryddig saffranscheesecake. Annika som kan det här med pannkakor bjussar på en amerikanska pannkakor med smak av mjuk pepparkaka. Hur gott låter inte detta?

cheescake_pancakes

Herr och Fru Mårtensson gjorde en smarrig äppelkaka med pepparkakskryddor. Och just pepparkakskrydda var även Ruths brända mandlar kryddade med. Tänk om en hade kunnat känna dofterna genom skärmen….

mandel_appelkaka

Förutom saffran och pepparkaka så verkar ingefära vara en populär smaksättare med sin intensiva och heta smak. Vår värd Ulrica har skapat denna maffiga efterrätt, en pepparkakstrifle med ingefärspäron och mascarponekräm. Och Linnéa gjorde ingefärskryddad äppelkompott och vegansk pepparkaksnutella. Detta hade jag definitivt kunnat ha med på min julkryddade brunch.

triffle_ginger-pepparkaka

Julkryddorna passar även bra att kombinera med till exempel choklad som månadsvärdarna Sylwia och Åsa har gjort. Den julkryddade bovetebrownien med tillbehör jag inte kände till har Sylwia skapat och Åsa har piffat till ischoklad med ingefära och körsbärslikör.

brownie_ischoklad

Sist men inte minst sladdade månadsvärden Julia in med en saffranssoppa med sötpotatis perfekt i tid inför nyår.

saffranssoppa

Det har verkligen varit jättekul att ta del av alla fantastiska recept med julkryddor. Jag hoppas även ni har blivit inspirerade att testa något nytt recept. Med det så lämnar vi 2016 och jag lämnar över månadens gröna stafettpinne till Julia som kommer starta 2017 med ett nytt spännande tema. Gilla gärna Månadens Grönas Facebooksida och följ oss på Instagram, (sök på Månadens Gröna) om du inte redan gjort det. Nästa tema presenteras den 5 januari 2017. Tills dess, gott nytt år! /Nellie

8 svar

  1. så himla mycket gott! och fint! att ”vanligt folk” är så bra fotografer, det är fasen imponerande alltså <3 tack för denna månad nellie, bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *