fbpx

Det var ett bra tag sedan jag hittade det ursprungliga receptet till dessa vårrullar som egentligen är en typisk sommarrätt. Jag fastnade speciellt för de vackra färgerna och tyckte att mandelsåsen lät spännande. Sen har receptet legat i en korg i köket där jag samlar recept jag vill prova, tills förra veckan när jag gick igenom den där korgen som började bli överfull. Så i lördags hände det, och jag lovar att det inte var sista gången, speciellt eftersom vi nu har 97 ark rispapper kvar att använda. 🙂 Visst var det lite meckigt med rispappret till en början, men fördelen är att rullarna kan förberedas i god tid innan de ska ätas. Jag valde att göra en extra sojasås till, mest föra att jag tycker att det är så himla gott. Som det sista vegetariska receptet i Gröna Februari kommer här min version av de färska krispiga vårrullarna. Men misströsta inte, de vegetariska recepten kommer fortsätta…

Färsk vårrulle i rispapper

Mandelsås
1 dl rostade sötmandlar
1/2 tsk sambal oelek
1/2 msk riven ingefära
1 liten vitlöksklyfta
1/2 dl tamarisoja
1/2 dl sesamfrön
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger

Mixa mandeln till ett mjöl (mandeln behöver inte skalas).
Pressa ner vitlöken, tillsätt resterande ingredienser och mixa igen.

Rödkål och mandelsås

Vårrullar
500 g rödkål
2 blad savoykål
1 pkt fryst mango
2 avokado
1 msk citronjuice
1/2 purjolök salladslökar
8 rispapper

Strimla rödkålen tunt, gärna på en mandolin. Blanda rödkålen med mandelsåsen.
Tina mangon och hacka den grovt.
Skiva tunna strimlor av purjolöken.
Rulla ihop savoybladen och strimla dem fint.
Skär avokadon i avlånga bitar och häll över citronjuicen.

Blöt och vrid ur en ren kökshandduk och lägg den på köksbänken.
Fyll en vid skål med ljummet vatten.
Doppa ner ett rispapper i vattnet ca 30 sekunder och lägg ut det på handduken.
Lägg rödkål, savoykål, mango, avokado och purjolök i mitten av rispapperet.
Vik upp botten och därefter in sidorna och rulla ihop till en rulle.
Blöt och vrid ur en till ren kökshandduk och lägg den på en bricka.
Lägg den färdiga rullen på brickan.
Lägg rullarna med några centimeters mellanrum så de inte fastnar i varandra.
När alla rullar är färdiga, lägg den första blöta kökshandduken över rullarna.
Rörvara i kylskåpet till servering.

Färsk vårrulle i rispapper

Färsk vårrulle i rispapper

Färsk vårrulle i rispapper

Sojasås
2 torkade (ekologiska) aprikoser
1 liten vitlöksklyfta
2 tsk pressad citron
1/2 dl tamarisoja
1 msk riven ingefära

Blötlägg gärna aprikoserna en stund så de blir lättare att mixa.
Mixa alla ingredienser till såsen.

Vid servering, skär rullarna på mitten och häll på lite av sojasåsen.

För fler vegetariska recept kika in hos dessa grymma tjejer:

Catrin på The veganista
Alexandra på I gott sällskap
Sylvia på Vibrant food stories
Tina på Grönt varje dag
Sandy på Sandys food n craft
Linda på Härliga Var Dag

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *