Jag har ett nytt favorittillbehör och jag tidigare kopplat ihop endast med fisk, men det är supergott även till fågel och annat kött. Fänkålssallad. Jag hittade en huvudrätt till nyår som var lagom ambitiöst och fastnade totalt för tillbehören, både tomatsåsen (minus grönpepparn) och som sagt fänkålssalladen. Istället för kyckling valde vi lätt stekt ryggbiff, eko såklart. Alltså det är inte ofta jag äter en hel köttbit såhär, men jisses vad gott det var! Här kommer min variant på fänkålssalladen:
Fänkålssallad
4 portioner
1 fänkål
saft och skal av 1 citron
1-2 tsk flytande honung
2 msk oliv- eller rapsolja
1 schalottenlök (alt. liten gul lök)
Ansa och hyvla fänkålen så tunt som möjligt, gärna på en mandolin.
Riv skalet av citronen och pressa ut saften.
Blanda citron- skal och saft med honung och olja, salta och peppra.
Massera in dressingen i fänkålen och låt stå en stund innan servering.
Skala och skiva löken tunt och grovhacka hasselnötterna
Blanda ner löken och nötterna i fänkålen vid servering.