fbpx

Idag är det kanelbullens dag och jag hade egentligen velat baka med storasyster men det finns inte riktigt utrymme för det idag så vi får nöja oss med det kanelkryddade äppelbrödet vi bakade i helgen. Och det är minsann inte fy skam det heller. Mitt i baket hade jag svårt att se att det skulle bli något nybakat över huvud taget för degen blev otroligt kletig trots att jag hällde i mer och mer mjöl. Sen när den jäste så rann det ut över kanten på skålen och det var kletig deg över halva köket. Nu önskar jag att jag hade fotograferat kaoset men jag hade deg över hela mig så det var inte så lämpligt att plocka fram kameran… Tanken var att baka små fina bullar men med en klethög av dubbel sats deg så kändes det inte så aktuellt… så det fick bli formbröd istället. Och kan du tänka dig, det blev riktigt fina bröd av det hela till sist. Ett kryddigt och saftigt äppelbröd med smak av kanel som passar lika bra till fika som frukost.

Äppelbröd

Äppelbröd med kanel och valnötter
2 form bröd

1/2 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk honung
2 msk olja
100 gr grovt hackade valnötter
2 rivna äpplen
8-10 dl vetemjöl
2 dl  havregryn

Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet.
Rör ner salt, kanel, ingefära, honung, olja, nötter och äpplen.
Tillsätt havregryn och mjöl. Rör ihop och knåda degen ett par minuter.
(använd gärna eller eller en hushållsmaskin med degkrok)
Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Knåda degen lätt (eller rör runt i den) och och fördela degen i brödformarna.
Täck med bakduk och låt jäsa en halvtimme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden i cirka 40 minuter.

Äppelbröd

För fikavarianten bredde jag på jordnötssmör, skivade äpple och pudrade över lite kanel. Gott! Till frukost åt jag istället mackan med smör ock ost.

Äppelbröd

3 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *