fbpx

Det finns inte mycket som slår färska jordgubbar. Jag kan faktiskt inte komma på något alls som är godare och egentligen gillar jag dem bäst precis som de är. Men det händer trots allt att jag köper lite väl många och efter ett par dagar i kylen kan de bli lite trista. Men som tur är finns det en himla massa härliga saker att göra med dem som om möjligt plockar fram smaken ännu mer. Hemligheten är svartpeppar. Jo, det är sant. Pepparn tar udden av syran vilket gör att den söta smaken kommer fram ännu bättre. En annan hemligheten är balsamvinäger, men det är nog redan känt för de flesta.

Dessa recept är en del av den vegetariska matlagningsutmaningen Månadens gröna. I juni är det Polichinelle som är månadens värd och det är just jordgubbar som är månadens råvara! Vilket är ditt bästa jordgubberecept? Fram till den 25:e kan du vara med genom att lämna ditt bidrag hos Polichinelle. Spana även in #månadensgröna på Instagram för mer jordgubbsinspiration. Här kommer mina recept:

Marinerade jordgubbar med svartpeppar och balsamvinäger
1 liter jordgubbar – snoppade och delade i mindre bitar
1 msk balsamvinäger
1 tsk crema di balsamico
Några varv med pepparkvarnen

Lägg jordgubbarna i en skål, häll över balsamvinäger, ringla över crema di balsamico och peppra på toppen.
Ät med detsamma eller låt marineras till dagen efter.

Marinerade jordgubbar

Jag hade kortlunch häromdagen och fixade en snabb lunchmacka med hemmagjord rucolapesto, brie och marinerade jordgubbar. Väldigt gott!

Marinerade jordgubbar

Nästa recept lärde jag mig när jag jobbade på servitris i Schweiziska alperna. Jag var väldigt skeptisk till en början men ändå inte sen med att smaka. Jisses vad gott! Och nej, det är inte bara nostalgiskt gott som med vinet du köpte av fåraherden på semestern i Grekland. Detta är gott på riktigt, även hemma i Sverige en vanlig torsdagkväll.

Jordgubbsdessert de luxe
1 liter jordgubbar – snoppade och delade i mindre bitar
1 dl vispad grädde
1 dl vaniljglass av valfri sort
Några varv med pepparkvarnen

Blanda samman 2/3 av jordgubbarna med grädden och glassen. Lägg resterande jordgubbar på toppen och dra ett par varv med pepparkvarnen. Var inte feg, det kommer inte smaka peppar, jag lovar! Servera omedelbart!

Jordgubbsdröm

Jordgubbsdröm

Jordgubbsdröm

Jag kommer vara värd för Januari 2017 men fram tills dess möter ni de andra värdarna med nya spännande råvaror och massor av vegetariska recept. Häng på vet ja!

Fler värdar för Månadens gröna:

Annie Månsson – Vegokäk
Annie är hjärnan bakom Månadens gröna och skriver om lättlagat vegomat. Du hittar allt från rejäla middagsrecept till veckomenyer och ett och annat restaurangtips. Annie var värd för maj månad med tema rabarber.

Annelie Andersson – Blomster&Bakverk
Annelie skriver om det goda i livet och det vackra i vardagen. Här hittar både trädgårdstips och härliga recept på bröd och bakverk (till stor del utan gluten, mjölk och vitt socker).

Lovisa Hellström – Polichinelle
Lovisa är en 28-årig musiklärare från Malmö. Hon äter helst vegetariskt och skriver bland annat om mat som är både enkel, prisvärd och god.

Maria Bååth – Made by Mary
Mary skriver om vegetarisk mat och livet på landet. Hon är frilansande matfotograf, stylist och receptkreatur. Spana in hennes härliga film om att flytta ut på landet.

Sylwia Radzaj – Vibrant Food Stories
Sylwia är utbildad inom kost, dietetik och hälsovetenskap och har en stor passion för vegetariska och veganska recept.
Vibrant Food Stories är hennes samling av hälsosamma, vegetariska recept med fokus på färska, naturligt glutenfria och säsongsanpassade råvaror.

Ulrica Krii – Krii’s Kitchen
Ulrica skriver om en salig blandning av recept som hon lagar till familjen, mycket vardagsmat som ska gå snabbt och enkelt att laga men också bakverk och annat smått och gott. Hon har en förkärlek för afternoon tea och glass och försöker laga mer vegetariskt i vardagen.

Åsa Gilbertson – Nicklas Kokbok
Åsa skriver matbloggen Nicklas Kokbok, döpt efter hennes son Nicklas. Hon är en glad amatörkock och på bloggen finns mjölkfria recept i alla kategorier.

Tina Mejri – Grönt Varje Dag
Tina skriver om glutenfri och grön mat.  Hon har stor förkärlek till baljväxter och raw food desserter och väljer ekologiskt och närodlat så långt det bara går!

GLAD MIDSOMMAR!

4 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *