Fettisdagen har influerat även mig denna veckan och jag fick inspiration att prova en ny raw food-kaka, en raw semla. Jag är inte överförtjust i vanliga semlor även om jag gärna äter en eller två per år men jag älskar raw food-kakor så jag ville gärna prova att göra en variant. Inspirationen till receptet hittade jag hos Smarta maten, som för övrigt har massa intressanta och justa smarta tips på hur en kan äta mat med bra näring som har en positive inverkan på kroppen. Här kommer min tolkning av en raw-food semla:

Raw semla

Mandel- och kardemummabulle
1,5 dl blötlagda mandlar
0,5 dl krossade linfrön
6-8 st färska och urkärnade dadlar
1 tsk kardemumma
1 msk kokosolja
En nypa salt
Häll av vattnet som mandlarna legat i.
Mixa allt till en massa som håller ihop, tillsätt lite vatten om det behövs.
Förvara bullsmeten i kylen.
Cashewgrädde
1 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 h
0,5 tsk äkta vaniljpulver
ev. 0,5 st päron (om du vill ha mer sötma)
ca 2 msk vatten (till önskad ”gräddkonsitens”)
Häll av vattnet som nötterna legat i.
Mixa allt utom vattnet till en slät massa.
Fortsätt mixa och häll i lite vatten i tageså den inte blir för lös.
Montera semlan 
Forma en stor och en mindre platt bulla av bullsmeten.
Lägg den stora delen på ett fat, klicka på lite grädde och lägg den lilla delen på toppen.
Raw semla med cashewgrädde
Raw semla med cashewgrädde

7 svar

  1. Åh, jag är så nyfiken på att sätta tänderna i en sån där rå-semla.
    Jag är dock lite lat och tänker att jag skulle åka in till Raw-Food.-House nån dag.

    Kram

    1. Jag lovar att det är superlätt! Har du bara en bra mixer så. Jag har dock fortfarande inte varit på Raw-food house i Malmö och skulle gärna åka dit. Vi kanske ska ta en träff där en dag? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *