fbpx

Det finns så mycket att säga om mat men egentligen tycker jag att det är rätt enkelt. Det är lätt att tro att det finns någon form av mirakelmetod eller diet som kommer göra underverk… för vad? Oftast handlar det om att gå ner i vikt, eller att äta för att prestera på träning. När det gäller mat för viktnedgång så är det mycket fokus på kalorier (så få som möjligt) och när det gäller mat för prestation så är det oftast mer fokus på näringsinnehåll (fett, protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler). När jag tänker på hälsosam mat så är det mat som ger mig bra näring. Visst är det relevant att ha lite koll på kalorierna så de inte skenar iväg.  När det gäller mat har jag ett par enkla riktlinjer som jag använder för att göra bra matval:

1. Grönsaker och örter
När jag äter lunch och kvällsmat så vill jag ha mycket grönsaker på tallriken, i alla dess former oavsett vilken maträtt måltiden består av. På sommaren frossar jag i färska örter från trädgården, det passar till allt!

2. Frukt, bär och nötter
Detta tar jag till när jag känner mig sugen på något gott men inte vill äta godis. Mest gillar jag raw food-kakor av olika slag.
Brownies
Lakritsbollar
Chokladbollar

3. Fibrer
Min mage behöver mycket fibrer för att må bra. Därför väljer jag t.ex. helst grövre bröd med hela korn framför ett ljust bröd även om en surdegsmacka är himmelsk gott ibland. Fler fibertips:
Supersnabb müsli
Chiapudding
4. Bra fetter
Sedan jag gick en utbildning i näringslära så använder jag nästan bara rapsolja. Det är den stora mängden Omega 3 som gör just rapsoljan så bra.
tomater i hand
sallad och örter i skål
bananmellanmål med nötter
Jag har även samlat på mig en hel del böcker om mat. Jag använder dem mest för inspiration och för att hitta nya sätt att se på mat och måltider. Detta är mina bästa boktips:
Råsmart familj – Ulrika Hoffer
Eat clean – Kristina Andersson
Mera vego – Sara Ask & Lisa Bjärbo

Flygande hälsningar /Nellie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *