fbpx

Nu är jag klar med den teoretiska grundkursen och ska ”bara” klara tentan på tisdag. Det är verkligen inte så bara för vi har lärt os en hel MASSA under dessa 6 dagar och jag är übersugen på att börja styrketräna igen. Det var nämligen flera år sedan jag hade en strukturerad träning och det hade varit så coolt att se vilka resultat jag kan få om jag tränar lite mer ”by the book” istället för efter humör som jag gjort den senaste tiden. Jag känner dock att ett sådant upplägg kanske inte riktigt passar just nu men jag har ju något att se fram emot i vår. Fram till förlossningen kommer jag definitivt fortsätta med yogan för den ger mig så mycket på så många plan, men jag ska även lägga ett par kortare pass styrka i veckan.

Jag vet att det är många som tror att man inte kan/bör träna när man är gravid så därför tänkte jag skriva lite mer om just detta, för visst kan man det! Faktum är att det har en hel massa fördelar att göra det, även för de som inte har tränat så mycket innan graviditeten. Jag tycker även att det pratas alldeles för lite om träning när man träffar barnmorskan, det är i alla fall min erfarenhet. Hur har det varit för er andra som varit väntat barn?

Man kan bland annat se följande positiva effekter av motion under graviditet:

Det finns faktiskt egentligen ingen anledning att inte träna när man är gravid (ja inte annars heller), förutom om du har en riskgraviditet eller har fysiska besvär som gör att det inte är lämpligt.

Följande effekter har t. ex. påvisats av regelbunden motion under graviditet:
  • 30% snabbare förlossning
  • 30% spontana förlossningar (behöver ej bli igångsatt)
  • 35% minskning av smärtlindring
  • 75% mindre riks för operativa ingrepp
  • 75% lägre risk för att mamman blir utmattad

Så, träna och rör på dig så mycket du kan och orkar för att behålla eller kanske till och med förbättra den fysik du redan har och samtidigt förbereda dig inför förlossningen. Det är även så att återhämtningen efter graviditeten går snabbare när man varit aktiv under graviditeten. 

Vad händer då i kroppen när man är gravid?

Vad ska man tänka på när man är gravid och tränar?

Sist men inte minst, träna bäckenbottenmusklerna VARJE dag! Här finns tips på knipövningar.

Flygande hälsningar /Nellie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *