fbpx

Gårdagens kostföreläsning hölls av otroligt kunniga Kristin Andersson och handlade om mat, näring energibehov. Mycket intressant! Många saker hade jag hört eller läst om tidigare men det var superbra att gå ner lite djupare och förstå ännu bättre vad som händer i kroppen beroende på vad vi stoppar i oss. Visste ni till exempel att mag- och tarmkanalen är ett slutet system som egentligen är ”utanför” kroppen, men det råkar gå igenom den. Det betyder att allt vi äter passerar genom kanalen och det som kroppen inte tar upp kommer ut igen, i toaletten. Rätt coolt faktiskt.

Vi har alla en basal ämnesomsättning, den energi som behövs för att hålla oss levande. Utöver det så behöver vi energi för att kunna röra på kroppen, allt från att resa oss ur sängen och gå upp för trapporna på jobbet till att springa en mil på dagens träningspass. Vår ämnesomsättning innebär helt enkelt att kroppen tillverkar energi av den mat vi stoppar i oss. På kroppen har vi även ett mer eller mindre stort fettlager, det är våra energireserver, ungefär som vårt sparkonto på banken. Kroppen använder först och främst den energin som finns tillgänglig i kroppen, dvs den energi som skapats av det vi har ätit, och om det inte skulle räcka så använder den energireserverna. Skulle vi istället ha energi över så ökar vi våra reserver (förbereder oss för eventuell svält). Det verkar alltså vara så enkelt som att den energi  vi får in (våra inkomster) minus den energi  som går ut (våra utgifter) avgör om vår buffert (sparkontot) kommer öka eller inte.

När man tränar som en vanlig motionär och kanske vill bli av med något kilo så behöver man egentligen inte anpassa maten på något speciellt sätt, men det finns en sak som kan vara bra att tänka på. Se till att har ett mål mat planerat efter träningspasset, helst inom två timmar efter träningen. Då ser vi till att kroppen byggs upp istället för att brytas ner. Det ska dock inte vara ett extra mål mat eftersom energibehovet inte har ökat nämnvärt av ett medelintensivt träningspass. Faktum är att det är en av de vanligaste orsakerna till uteblivna resultat, att man äter mer energi än man gjort av med när man tränat och således går upp i vikt istället.

Tips på vad vi ska tänka på när vi väljer vad vi ska äta kommer inom kort, men här kommer några ledtrådar…

Bröd med hela korn och nötter

Frukt och grönsaker

Flygande hälsningar /Nellie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *