fbpx

Det är mycket recept här nu. Men det är så jag gör, kör på när energin och inspirationen finns där. Sen kommer det tider då något annat är mer intressant. Ni får hänga med i de svängarna helt enkelt.

Brödet som jag bakade igår blev så sjukt gott, eller är det bara jag som har glömt hur gott det är med hembakat bröd. Det är ju så himla enkelt att blanda ihop, bara man har ingredienserna hemma. Jag fick som vanligt improvisera lite men det gick bra ändå. Jag tog till exempel lite mindre sirap (som för övrigt var ljus istället för mörk och rejält kristalliserad) för att dra ner lite på sötman. Här kommer receptet:

Filmjölksbröd
1 limpa

300 g valfria blandade nötter och frön (jag tog lika delar solrosfrön, pumpakärnor och hasselnötter)
1 dl krossade linfrön
250 g torkade frukter, t ex aprikoser, plommon, russin (jag tog bara fikon)
1,5 tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap

Gör så här:
Hacka nötterna grovt och banda med mjöl, salt och bakpulver. Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen och frukten. Rör ihop till en jämn smet.

Häll smeten i en brödform, 1,5-2 liter, med bakplåtspapper i. Strössla på lite havregryn på toppen. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 1 timme på 200 grader. Ta brödet ur formen och låt svalna i handduk. Vänta med att skära brödet tills det svalnat.

Eftersom det var så gott med det nybakade brödet så fick det bli det till kvällsmat, tillsammans med lite rester av en tomatsoppa. Man tager vad man haver. Förresten så hade varken jag eller maken lust att laga något mer avancerat så det passade perfekt.

Flygande hälsningar /Nellie

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *