Ja vet, det låter rätt så torftigt med en paj på morötter. Men se det är det verkligen inte! Faktum är att detta är en av mina favoritpajer, alla kategorier. Jag rekommenderar ALLA att testa den! Det går så klart bra att servera lite goda charkuterier till om man inte kan vara utan köttet. Själv tänkte jag festa till det med några oliver och lyxtomater (ekologiska körsbärstomater på kvist).
Morotspaj
Pajdeg:
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Skär smöret i bitar och lägg i matberedaren tillsammans med mjölet. Mixa till en grynig massa. Tillsätt vattnet och mixa tills det blivit en deg. Ställ svalt en stund.
Klä en pajform med höga kanter med degen. Låt vila i kylen eller frysen ca 10 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200°C.
Fyllning:
2 gula lökar
4-5 morötter
1- 2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 tsk pressad citron
1 tsk torkad timjan
Skala och skiva löken samt skala och riv morötterna grovt. Fräs lök och morötter i smör eller olja i ett par minuter. Pressa i vitlöken och häll i timjan och salt och fräs ett par minuter till. Tillsätt citronsaften och ta bort pannan från värmen.
Stanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2 dl riven smakrik ost
100 g cream cheese eller keso
Vispa ihop äggen och mjölken med kryddorna. Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten och häll på äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Servera med en grönsallad och ev. något annat tillbehör.
Flygande hälsningar /Nellie