fbpx

Efter att ha lyssnat på ett avsnitt av Kropp & Själ i P1 så fick jag vatten på min kvarn gällande livsmedel och hållbarhet. Jag hoppas kunna påverka någon av er som läser detta att tänka nytt gällande hur vi hanterar den mat vi köper hem.

Jag börjar med en fråga, vad gör ni med mat som gått över ”bäst före” datumet? Slänger ni den? Varför då? Förstår ni hur mycket fullt ätduglig mat som slängs bara för att vi inte orkar tänka själva och blint följer det som står på förpackningen? Undersökningar har visat att mer än 50% slänger maten utan att titta/lukta/smaka på den. Jag tycker att det är skandal! Vi i min generation är uppväxta mer orden ”tänk på barnen i Afrika” som de vuxna sa i försök att få oss barn att äta upp maten vi hade på tallriken. Och helt ärligt så tycker jag att det ligger det mycket i det. Av flera olika anledningar ska vi så klart helst undvika att ens köpa mat som vi inte äter upp. Men om vi nu gjort det och något blir liggande i kylen (vilket så klart kan hända ibland) så tycker jag i alla fall att vi kan göra den lilla ansträngning det innebär att kolla om maten verkligen är dålig eller om den bara inte är av exakt samma kvalitet som när den producerades. Det är nämligen det som bäst före datumet betyder. Inte att den är dålig. Inte att den är skadlig eller smakar illa (om du tycker det är det förmodligen mest inbillning). Och inte att vi ska slänga den omedelbums, annars kommer vi bli matförgiftade.
Här kommer en lathund:
Titta!
Ser det ok ut? Synligt mögel? Har det klumpat eller skiktat sig?
Lukta!
Hur luktar det? Sur lukt? Unken lukt?
Smaka!
Om det ser ok ut och luktar ok. Hur smakar det? (jag lovar, du kommer inte att dö).
Vi skulle kunna jämföra det med kläder. Slänger du ett plagg så fort det inte har exakt samma kvalitet som när du köpte det? Inte? Hur är det annorlunda? Om en strumpa går sönder, javisst, då åker de nog i soporna, men förmodligen inte innan dess.

Den finns dock en annan märkning som vi bör ta på lite mer allvar och det är ”sista förbrukningsdag”-datumet. Den hittar man i regel på produkter med kort hållbarhet som därmed har större risk att vara skadlig att äta (efter det angivna datumet). Om man är i riskgruppen och har lägre immunförsvar av någon anledning ska man vara extra försiktig med dessa livsmedel.
Så, kan vi lova varandra att i alla fall göra ett försök att slänga mindre mat från och med nu? Det var allt för idag. Tack för att du läste ände hit. 🙂

Flygande hälsningar /Nellie

Ett svar

  1. Word. Hälsar hon som precis åt yoghurt som gick ut den 7 mars (det ÄR liksom redan sur mjölk, vad ska hända?) och tog rätt på en halloumi som hade legat i kylen (i oöppnad vakuumförpackning) i tre månader. Inte död än 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *