Hoppas ni hade en riktigt trevlig julafton i går. Jag hade det hur bra som helst med god mat, trevligt sällskap och pingisturnering. Vårt bidrag till julbordet som var knytkalas var en kålsallad och en frukt- och nötrulle. Båda var ett bra avbrott från allt kött och annat som så klart också fanns på julbordet. När jag åt kålsalladen konstaterade jag att just den krispiga konsistensen var ett välkommet inslag, för omväxlings skull.

Krispig kålsallad med apelsin, fikon och nötter
ca 6 personer

200 g grönkål
200 g rödkål
3 apelsiner
3 färska fikon
1 dl rostade nötter

Dressing:
3 msk citronsaft
3 msk oliv- eller rapsolja
1 msk flytande honung
salt och svartpeppar

Gör så här:
Finstrimla rödkålen och lägg i en stor bunke.
Filéa apelsinerna över bunken med kålen.
Krama ur saften ur det som blir kvar av apelsinen över rödkålen.
Rör ihop dressingen och häll hälften över rödkålen.
Ansa och strimla grönkålen grovt och lägg i en kastrull.
Häll över kokande vatten. Häll av och skölj med kallt vatten. Låt rinna av.
Skär fikonen i skivor och hacka nötterna.
Varva rödkål- och apelsin blandningen med grönkål och fikon.
Strössla över nötterna på toppen och häll på resten av dressingen.

I dag har jag testat att göra grönkålschips på den grönkål som inte användes till salladen. Jag tror att tricket är att krama in oljan och saltet i kålen innan de bakas ugnen och att inte ha för mycket kål på plåten. Jag funderar på om det kinde vara något att odla egen grönkål nästa år, eller kommer sniglarna ha ätit upp den redan innan sommaren är slut tro. Någon som har testat?

Flygande hälsningar /Nellie

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *