fbpx

Efter luciafirande på lill-tjejens förskola åkte hushållsassistenten fram från källaren där den stått sedan vi flyttade in för ett år sedan. Det har uppenbarligen inte bakats så mycket hos familjen Rolf den senaste tiden. Som ni säkert redan vet så är jag ju inget kakmonster direkt, om det inte gäller raw food-kakor förståss. Men när jag väl bakar tycker jag att det är så mysigt. Jag gillar egentligen själva bakaktiviteten, mycket mer än att äta själva kakorna. Det är kanske därför som vi hittade en gammal lussekatt när vi rensade i frysen nu i höstas.

I år körde vi på ett recept som min mamma hade med sig. Det blev traditionella lussekatter med russin blandat med runda släta bullar som ska doppas i smör och sedan socker. Jag är av den åsikt att när det väl bakas så är det lika bra att göra det ordentligt så då sparas det inte in på varken socker, smör eller vetemjöl! Lill-tjejen tyckte det var hur kul som helst att baka men stoppade betydligt fler russin i munnen än i lussekatterna. Men vad gör väl det. 🙂

Saffransbullar
ca 50 bullar

150 g + 100 g smör
6 dl mjölk
1 g saffran
1 msk strösocker
50 g jäst
1 st ägg
0,5 tsk salt
11 dl vetemjöl (660g)
9 dl vetemjöl special (540g)
1,5 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma

1 st ägg  till pensling

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°.
2. Stöt saffranet med socker och blanda ner i degvätskan.
3. Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumna degvätskan över.
4. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
5. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
6. Rör smör och socker poröst, tillsätt kardemumman och arbeta ner smeten i degen.
7. Tillsätt mer mjöl om det behövs, tills degen släpper från kanterna på bunken.
8. Ta upp degen och baka ut den till önskade bullar.
9. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 20 min.
10. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
11. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Lägg på galler för att svalna.

Genom att blanda ner smör- och sockerblandningen i den jästa degen så blir bullarna extra saftiga. De runda bullarna kan man garnera genom att pensla dem med smält smör och doppa den i strösocker.

Flygande hälsningar /Nellie

Ett svar

  1. Mums! Vilka smarriga lussebullar! Och vilken supersöt liten bagare! 🙂
    Jag älskar verkligen lussebullar, det är så himla gott! Och jag håller med dig, ska man nu baka så är det väl lika bra att göra det ordentligt! Så kan man vara nyttig en annan dag istället… 🙂
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *