fbpx

De dagar som jag pendlar med kollektivtrafiken till jobbet så tar jag ned mig frukost att äta på bussen/tåget. Jag har provat en del olika varianter och just nu är det låt-stå-över-natten-gröt som är min favorit. Det påminner lite om Birchermüsli som jag åt en hel del under tiden jag jobbade i Schweiz. Det kanske är lite fel årstid att tipsa om en kall gröt, det passar nog egentligen bättre som frukostalternativ på sommaren och det låter kanske inte heller så värst gott med kall, uppsvälld gröt och om sanningen ska fram så ser det inte så gott ut, men jag lovar, det är betydligt godare än det ser ut. Jag brukar späda ut den svällda gröten med lite hett vatten så den blir lite ljummen. Man kan även värma den i micron om man vill men själv undviker jag att micra saker i onödan. Jag är skeptiskt till de där microvågorna och vad de gör med maten. Jag brukar ha bär eller en klick hemlagad äppelmos med vaniljsmak på toppen. Det är också gott att blanda ner någon frukt, antingen torkad som står med över natten eller färsk frukt att toppa med just innan servering. Ibland äter jag hälften på morgonen och sparar den andra hälften till eftermiddagens mellanmål. Jag tycker det passar speciellt bra de dagar jag tränar på kvällen.

Hur gör man då? Jo såhär:

Blanda följande ingredienser i en glasburk som rymmer 0.5 liter. Man kan blanda i en plastburk också men då har vi det där med plast och mat och inte så hälsosamma ämnen som kan läcka från plasten. Glas känns bättre!

1dl (ekologisk) müsli (jag använder färdig quinoamüsli från Saltå kvarn just nu)
1 msk psylliumfröskal
1 msk chiafrön (dessa omtalade superfrön)
3 – 4 dl vätska beroende på hur lös gröt du gillar
Krydda med kardemumma, vaniljpulver och/eller kanel

Jag brukar använda mandelmjölk som vätska men sist var den slut och då tog jag en blandning av mjölk och fil istället. Det blev också helt ok. Testa dig fram för att hitta vilken variant som du gillar bäst.

Lycka till!

Flygande hälsningar /Nellie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *