fbpx
Mumsiga babyplommontomater

Jag är helt galen i tomater! Helst ska det vara små söta plommontomater, men jag gillar alla former av tomater, ja förutom ketchup då. Denna helgen har jag ätit absurda mängder små söta tomater. En annan sak som jag inte heller kan få för mycket av är färska örter. Det är dock inte alla örter som faller mig i smaken, koriander t.ex. det har jag fortfarande svårt för, men timjan, basilika, persilja, dragon, mejram och oregano det används flitigt här hemma. Jag är så glad över vår odlingslåda med kryddörter. De flesta växer frodigt, så när som på basilikan, den vill inte riktigt komma igång och nu är det skördad så pass att jag tror att den får svårt att hämta sig. Eller så är det just det som behövdes för att den skulle få nytt liv. Jag ska se till att fotografera härligheten snart så ni får se vår lilla örtagård.

Jag och maken hade en gång en idé om att flytta till Italien, för matens och solens skull. Ja menar tomater och örter är ju verkligen något som italienarna kan. Ännu är det ju inte försent, det har bara blivit lite (eller kanske snarare mycket) förskjutet… Jag har funderat på om vi skulle odla egna tomater men jag tror vi nöjer oss med örterna denna sommaren. Tomater kräver ju en hel del tillsyn (och kanske någon form av växthus) och det känns inte riktigt som vi har så stora ambitioner med denna sommarens odling.

I lördags när vi hade middagsklubb med två andra par stod vi för förrätten. Det blev en tallrik med sparris kombinerat med tomater (så klart), ruccola, vårlök, parmesan och rostad spickeskinka. Pricken över i:et var en sparrispuré gjord på botten på själkarna och en örtolja med citron. Riktigt smarrigt blev det! Som många av er redan vet så komponerar jag oftast rätten allt eftersom och har därför sällan recept  på mat jag lagar. Men när jag gjorde örtoljan mätte jag faktiskt upp ingredienserna eftersom det var första gången jag gjorde den. Här kommer receptet:

Örtolja in the making

2 -3 dl örter
1 msk citronsaft
1 dl kallpressad olja
salt och peppar

Mixa alla ingredienser med en stavmixer. Klart! Denna olja kan man piffa till nästan vilken rätt som helst med. Den kan även användas istället för smör på en bit bröd till en sallad eller soppa.

Flygande hälsningar /Nellie

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *