fbpx

Jag försöker verkligen göra medvetna val när det gäller mat. För ett par år sedan valde jag bort kött nästan helt och hållet. Korv var det jag slutade äta först, och därefter även gris- och nötkött.  Sen blev jag gravid och paradoxalt nog så var det kött som blev min ”craving”. Jag valde dock ekologiskt kött så ofta jag kunde men det slank ner en hel del hederlig julskinka också vill jag lova! På den vägen har det fortsatt även efter lill-tjejen kom till världen. Konstigt det där, hur man kan ändra sig på en sådan grundläggande punkt.

Helst skulle jag ju vilja vara självhushållande på frukt, grönsaker, örter, ägg (jo då, man kan ha hönor i trädgården) mm men det kräver en hel del arbete och jag är inte redo för det riktigt ännu. Det verkar dessutom som om detta är en stark trend framöver där DIY ersätts helt eller delvis med GIY (grow it yourself). man kan ju alltid börja i mindre skala och öka på allt eftersom, eller hur?

Ibland är de ekologiska produkterna i mataffärerna omotiverat dyra och då tycker jag att det är svårt att veta vad jag ska satsa på, vad är viktigast att köpa ekologiskt? Därför blev jag glad när jag såg denna lista från naturskyddsföreningen med de 5 viktigaste livsmedel att köpa ekologiskt.

Här kommer en sammanfattning:

Jag konstaterar att vi sköter oss rätt bra i vår familj. Men köttet ska vi nog dra ner lite mer på. Mer vegetariskt till folket! Hur känner ni för det här med odling och ekologiskt? Om ni behöver inspiration på vegetariska recept så kolla in denna underbara blogg. Det fullkomligt vattnas i munnen, så vackra bilder!
Bild: pinterest

Flygande hälsningar /Nellie

8 svar

 1. Här i Shanghai är det riktigt svårt att köpa ekologiskt. Här finns eco-märkt mat men inga direkta krav för att ngt ska få bli eco-märkt… Man kan lixom nästan sätta dit loggan själv. Istället satsar vi på att köpa importerad. Helt förkastligt för miljön då produkterna åker över hela jorden. Men jag blirlite ego och tycker att det är viktigare att jag får i mig så lite kemikalier/gifter/tillsatser som möjligt.

 2. Ja visst är det bra den listan. Visste du att det krävs 1,5 kilo bekämpningsmedel för att odla fram 1 kilo bananer.
  Därför är det helt omöjligt för mig att köpa annat än ekologiska bananer.

  Under tiden jag gick Recycle-design utbildningen så blev jag alldeles förbryllad och kunde knappt handla någonting i affären för jag visste för mycket. Det gick inte att leva så, så nu försöker jag i så stor utsträckning som möjligt att välja ekologiska produkter eller fair trade. Men det går inte till den gräns att det tar 2 timmar och handla utan andra produkter slinker även ner. Jag försöker dock att handla efter den här listan.
  Ha en fin dag nu
  Kram
  HElena

 3. Vad bra med lite recept, ska kika på den bloggen sedan. Vi hade Linas matkasse under en period (var inte helt nöjda så vi sa upp den) och då fick man en veg.rätt per vecka att laga, jättebra!

  Haha, ja det där med cravings under graviditer är ju verkligen ett kapitel för sig… Jag som annars inte dricker öl var nu ständigt sugen. Vi fick tiom ha hemma alkofritt lättöl för de värsta stunderna. Och frukt som jag heller inte äter (annat än i smoothies och liknande) ville jag ha jämt, mådde svinilla och frukt var det enda som funkade. kunde väcka sambon om natten och skrika "ÄPPLE!!":-)

  Kramkram!/Tanja

 4. Jag kommer aldrig att glömma hur du "chockade" mig på Formland med dina nya cravings! Men det tänker jag inte skriva om här, för då förstör jag ju din image helt! 😉

  KRAM vännen min!
  Och krya på dig!

 5. Åh, vad var det ni inte gillade med Linas? Vi funderar på att testa en matkasse men vet inte vilken vi ska välja… Öl och frukt!?! Ja, det är verkligen konstigt med dessa cravings. Mina var aldrig akuta med dock överraskande för min omgivning. 🙂

 6. Nä vissa gränser måste man ju sätta, hela livet går ju inte ut på att handla! Oj, jag visste inte att det var så illa med bananerna. Tur att det oftast finns ekologiska att få tag på, till hyfsat pris. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *