fbpx

Jag fortsätter på temat lite nyttigare julgodis och här kommer receptet på glöggbollarna som jag gjorde av ”skrufset” som blev kvar efter den egna glöggen. Jag gillar ju isom bekant inte att slänga mat och tänkte att det är ju en massa god smak i de torkade frukterna och mandlarna som jag inte ville slänga bort. Om man nu inte gjort egen glögg så kan man göra en sats glöggfruktspuré istället. Tänk på att göra den i förväg bara så frukterna hinner dra till sig vinet och kryddorna ordentligt.

Glöggbollar
6-8 färska dadlar
2 msk glöggfruktpuré (rester från egen glögg)
1.5 dl mandlar (rester från egen glögg)
ev lite honung för mer sötma
Kärna ur dadlarna och mixa med fruktpurén.
Mixa sedan (glögg)mandlarna och häll upp i en skål.
Blanda ihop frukten med de mixade mandlarna.
Smaka av och tillsätt ev honung.
Forma till runda bollar och rulla dem t.ex. i kanel.
Förvara svalt. 

Om du inte gjort egen glögg innan så gör du purén såhär:
Glöggfruktpuré 
2 dl russin/tranbär/fikon/daldar/katrinplommon
0.5 flaska rött vin (med eller utan alkohol)
1 msk cognac 
1-2 kanelstänger
1 pomeransskal
10 kardemummakärnor
Bit torkad ingefära
Värm upp vin och cognac (utan att det kokar).
Häll ner frukten och kryddorna och låt svalna.
Ställ i kylen och och låt dra över natten.
Sortera bort kryddorna (pass på kardemummakärnorna).
Mixa de glögginkokta torkade frukterna till en puré.
Häll puréen i en väl rengjord glasburk.
Glöggfruktpurén passar även utmärkt som alternativ till sylt till gröt, pannkakor etc. 

Flygande hälsningar /Nellie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *